ny bloggadress!
Hej! Ni är fortfarande några som tittar in här ser jag! Men nu är det så att jag fick en invite-kod till Blondinbellas bloggnätverk Spotlife och därför bloggar jag numera därifrån. Ni hittar mig på denna adress: http://cakesandcookies.spotlife.se. Hoppas ni fortsätter att följa bloggen! :)
Puss och kram!
choco cupcakes with pink frosting
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
Några droppar röd karamellfärg
1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt.
2. Droppa försiktigt i lite röd karamellfärg och rör om så att all frosting färgas. Ju mer karamellfärg, desto rosare/rödare frosting.
3. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel.
Recept från "Leila bakar" av Leila Lindholm
what to make?
Fortnum & Mason 2010
inspiration
Lite inspiration i form av bilder från Fortnum & Mason i London!
cupcakes med rosa frosting
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
2,5 dl vetemjöl
4 msk grädde
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2.Vispa smör och socker fluffigt.
3. Rör i äggen och vänd ned vaniljsocker, kakao, mjöl och grädde och rör om så att smeten blir sät och fin.
4. Klicka ut smeten i 12 muffinsformar, gärna isatta i en muffinsplåt.
5. Grädda i mitten av ugnen cirka 15-20 minuter.
6. Låt muffinsen svalna innan du brer ut frostingen på dem.
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
300 g philadelphiaost
150 g smält vit choklad
Ev. karamellfärg
1. Vispa smör, florsocker och färskost fluffigt.
2. Rör ned den smälta vita chokladen och ev. karamellfärg. Till det här receptet har jag haft i några droppar röd karamellfärg.
3. Vispa lite till så att det blir en jämn och slät kräm.
4. Spritsa eller bred ut frostingen fint ovanpå cupcakesen.
Recept från www.kalasgott.blogg.se
sweets
Ibland när man bläddrar i kokböcker och ser alla bilder och beskrivningar så är det väldigt lätt hänt att man känner det där förvillande sötsuget. Man är inte hungrig, men man känner sig lite sugen på något. Kanske en smarrig kladdkaka, eller varför inte en smulpaj med krämig vaniljsås? Bara själva ordet vaniljsås låter ju så gott! Jag kan ibland få för mig att jag är sugen på vissa efterrätter och bakverk fastän jag egentligen inte alls är så förtjust i dem. Är inte det konstigt? Jag blir helt enkelt sugen på det bara för att det låter gott. ”Krämig vaniljsås” låter för mig väldigt mjukt och gosigt, och ”smulpaj” låter gulligt och sött. Om ni förstår vad jag menar ;) haha.
Men om jag skulle slänga ihop en smuldeg och vispa till en vaniljsås och sedan äta det så skulle jag antagligen bli väldigt mätt och nästan illamående nästan direkt. Jag var inte alls så sugen på det som jag trodde, och egentligen gillar jag inte smulpaj och vaniljsås särskilt mycket. Men jag lurades av beskrivningarna i kokboken.. Ord som krämig, kola, fluffig osv. låter så gott att det gör att man lätt blir sugen på bakverken som orden beskriver. Det är roligt att det är så, men också lite farligt att hjärnan är så lättlurad! ;)
vår?!
Dagarna går och än är det fortfarande vinter här i Norrköping! Tror jag? Men det blir mörkt senare om dagarna nu, snön har nästan smält bort och idag regnar det faktiskt, det kanske kan räknas som vårtecken?! Jag hoppas i alla fall på att träden får knoppar snart och att fåglarna börjar sjunga sina vårsånger. Tänk när man kan hänga in sin tjocka vinterjacka i garderoben och plocka fram vårkläderna… dit längtar jag! Till dess får jag väl ta och nöja mig med att kolla på gamla foton jag tog förra våren.. Så många fina blommor, fåglar och färger. Och så får vi inte glömma det härliga ljuset! För ljusare och längre dagar är nog nästan det bästa med våren tycker jag :)
sommarkänsla
making cupcakes
saltstänkta chokladtryfflar
250 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk honung
1 msk smör
1 nypa flingsalt
Kakao
1. Hacka chokladen fint i en hushållsmixer.
2. Koka upp grädde och honung och häll den över chokladen under mixning. Tillsätt smör och flingsalt och mixa.
3. Häll över chokladen i en plastlåda med lock och låt stelna i kylskåp i cirka 4 timmar.
4. Forma chokladen till kulor (tryfflar) och rulla dem i kakao.
Detta grundrecept går att variera med massor av olika goda smaker. Man kan krydda med chili och kanel, rivet citronskal, pepparmyntsolja, mörk rom, whiskey, malen ingefära eller krossad kardemumma. Det går även att rulla tryflarna i olika smaksatta sockervarianter. Jag använder råsocker blandat med stött kardemumma eller malen kanel. Det är okcså väldigt gott att blanda strösocker med rivet citron- eller apelsinskal (låt blandningen stå framme och torka först).
Recept från "Leila bakar" av Leila Lindholm
kanelmuffins
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/4 tsk kanel
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 dl mjölk
Kaneltopping
3 msk strösocker
1/2 tsk kanel
1. Börja med att förbereda kaneltoppingen. Rör ihop kanel och socker i en liten skål.
2. Sätt ugnen på 190 grader.
3. Måtta upp mjöl i ett litermått och rör ner bakpulver, salt och kanel. Rör om ordentligt med en gaffel.
4. Lägg smör och socker i en bunke. Vispa med elvisp tills det blir en ljus, lite fluffig smet. Knäck ägget mot kanten och vispa ihop det med smeten.
5. Rör ner mjölblandningen med en gaffel så att smeten blir jämn och klimpfri. Häll i mjölken och rör ihop allting till en tjock smet.
6. Om du har en muffinsplåt, lägg pappersformar i plåtens formar. Lägg annars 8 dubbla muffinsformar på en plåt.
7. Klicka ner smeten i formarna. De ska fyllas till tre fjärdedelar. Strössla över kaneltoppingen och sätt in plåten i mitten av ugnen.
8. Baka muffinsen i 15 minuter. Pröva om de är klara genom att sticka en provsticka mitt i en muffins. Om stickan är torr och smetfri är de klara, annars får de vara inne ett par minuter till.
9. Ta försiktigt ut muffinsen utan att bränna dig och låt dem svalna.
Recept från "Första bakboken" av Johanna Westman
chokladmuffins med marsipanros
150 g smör
2 dl gräddfil
2 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao av god kvalitet
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och tillsätt gräddfil.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
4. Rör ner den ljumma vätskan (smör och gräddfil).
5. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Prova med en sticka, muffinsarna ska inte vara kladdiga.
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao av god kvalitet
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet.
2. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med en marsipanros.
Rosa och grön marsipan
1. Gör en avlång rulle av marsipanen.
2. Skär rullen i skivor.
3. Platta ut e små skivorna.
4. Lägg skivorna lager på lager med lite mellanrum.
5. Rulla ihop skivorna och tryck ut bladen lite så har du en färdig marsipanros!
Klicka här för att se bilder på hur du gör en marsipanros!
Recept på muffins och frosting från "Leila bakar" av Leila Lindholm
Recept på marsipanros, eget
müsli
6 dl havregryn
6 dl rågflingor
1 1/2 msk kardemumma
1 1/2 msk kanel
4 msk rapsolja
4 msk vatten
3 msk krossade linfrön
1 tsk vaniljsocker
100 g grovt hackade nötter (sötmandel, valnötter eller hasselnötter)
Torkade aprikoser och katrinplommen, grovt hackade
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla ingredienser förutom krossade linfrön, vaniljsocker, nötter och de torkade frukterna.
3. Bred ut müsliblandningen på en plåt med bakplåtspapper.
4. Rosta i ugnen i cirka 10 minuter.
5. Tillsätt nötterna och låt müslin rosta vidare i ytterligare 5 minuter.
6. Müslin är klar när den fått en fin gyllene färg och doftar gott.
Recept från Fredrik Paulun
kardemummascones
7 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ekologiskt ägg
2 dl mjölk
2 tsk malen kardemumma
Ägg, råsocker och mandelspån till pensling
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
4. Vispa samman ägg och mjölk.
5. Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg.
6. Platta ut degen till en längd, cirka 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar.
7. Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och råsocker.
8. Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Recept från "Leila bakar" av Leila Lindholm