making cupcakes


saltstänkta chokladtryfflar




250 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk honung
1 msk smör
1 nypa flingsalt

Kakao

1. Hacka chokladen fint i en hushållsmixer.
2. Koka upp grädde och honung och häll den över chokladen under mixning. Tillsätt smör och flingsalt och mixa.
3. Häll över chokladen i en plastlåda med lock och låt stelna i kylskåp i cirka 4 timmar.
4. Forma chokladen till kulor (tryfflar) och rulla dem i kakao.

Detta grundrecept går att variera med massor av olika goda smaker. Man kan krydda med chili och kanel, rivet citronskal, pepparmyntsolja, mörk rom, whiskey, malen ingefära eller krossad kardemumma. Det går även att rulla tryflarna i olika smaksatta sockervarianter. Jag använder råsocker blandat med stött kardemumma eller malen kanel. Det är okcså väldigt gott att blanda strösocker med rivet citron- eller apelsinskal (låt blandningen stå framme och torka först).



Recept från "Leila bakar" av Leila Lindholm

kanelmuffins




2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/4 tsk kanel
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 dl mjölk

Kaneltopping
3 msk strösocker
1/2 tsk kanel

1. Börja med att förbereda kaneltoppingen. Rör ihop kanel och socker i en liten skål.
2. Sätt ugnen på 190 grader.
3. Måtta upp mjöl i ett litermått och rör ner bakpulver, salt och kanel. Rör om ordentligt med en gaffel.
4. Lägg smör och socker i en bunke. Vispa med elvisp tills det blir en ljus, lite fluffig smet. Knäck ägget mot kanten och vispa ihop det med smeten.
5. Rör ner mjölblandningen med en gaffel så att smeten blir jämn och klimpfri. Häll i mjölken och rör ihop allting till en tjock smet.
6. Om du har en muffinsplåt, lägg pappersformar i plåtens formar. Lägg annars 8 dubbla muffinsformar på en plåt.
7. Klicka ner smeten i formarna. De ska fyllas till tre fjärdedelar. Strössla över kaneltoppingen och sätt in plåten i mitten av ugnen.
8. Baka muffinsen i 15 minuter. Pröva om de är klara genom att sticka en provsticka mitt i en muffins. Om stickan är torr och smetfri är de klara, annars får de vara inne ett par minuter till.
9. Ta försiktigt ut muffinsen utan att bränna dig och låt dem svalna.


Recept från "Första bakboken" av Johanna Westman

chokladmuffins med marsipanros




150 g smör
2 dl gräddfil
2 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao av god kvalitet
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och tillsätt gräddfil.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
4. Rör ner den ljumma vätskan (smör och gräddfil).
5. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Prova med en sticka, muffinsarna ska inte vara kladdiga.



60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao av god kvalitet
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet.
2. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med en marsipanros.


Rosa och grön marsipan
1. Gör en avlång rulle av marsipanen.
2. Skär rullen i skivor.
3. Platta ut e små skivorna.
4. Lägg skivorna lager på lager med lite mellanrum.
5. Rulla ihop skivorna och tryck ut bladen lite så har du en färdig marsipanros!
Klicka här för att se bilder på hur du gör en marsipanros!



Recept på muffins och frosting från "Leila bakar" av Leila Lindholm
Recept på marsipanros, eget


müsli



6 dl havregryn
6 dl rågflingor
1 1/2 msk kardemumma
1 1/2 msk kanel
4 msk rapsolja
4 msk vatten
3 msk krossade linfrön
1 tsk vaniljsocker
100 g grovt hackade nötter (sötmandel, valnötter eller hasselnötter)
Torkade aprikoser och katrinplommen, grovt hackade

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla ingredienser förutom krossade linfrön, vaniljsocker, nötter och de torkade frukterna.
3. Bred ut müsliblandningen på en plåt med bakplåtspapper.
4. Rosta i ugnen i cirka 10 minuter.
5. Tillsätt nötterna och låt müslin rosta vidare i ytterligare 5 minuter.
6. Müslin är klar när den fått en fin gyllene färg och doftar gott.



Recept från Fredrik Paulun

kardemummascones




7 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ekologiskt ägg
2 dl mjölk
2 tsk malen kardemumma

Ägg, råsocker och mandelspån till pensling

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
4. Vispa samman ägg och mjölk.
5. Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg.
6. Platta ut degen till en längd, cirka 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar.
7. Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och råsocker.
8. Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.


Recept från "Leila bakar" av Leila Lindholm


winter wonderland


finding recipes





kladdkakehjärtan med fruktsallad




2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100 g smör

Du behöver: Bakform med löstagbara kanter, bakplåtspapper, medelstor kastrull, bordskniv

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Den här kakan är så kladdig att den lätt fastnar i bakformen och därför måste man lägga bakplåtspapper i botten. Lägg bakformen på paperet och rita längs med kanten med en blyertspenna. Klipp sedan ut en rundel som passar att lägga i formen.
3. Smält smöret i kastrullen på svag värme. Blanda ner alla andra ingredienser i smöret och rör om till en jämn smet.
4. Häll smeten i bakformen och ställ in i ugnen i 35 minuter.
5. Ta ut kakan och låt den svalna innan du tar ut den ur formen. Börja med att lossa kanterna med en bordskniv.
6. Skär ut hjärtan ur kakan med en hjärtformad pepparkaksform.


2 äpplen (t.ex. Granny Smith)
2 bananer
3 kiwis
Saften från 1 lime
(Andra frukter)

1. Skala äpplena och kiwisarna med en potatisskalare.
2. Hacka alla frukter i små bitar och lägg i en skål.
3. Pressa lime över fruktsalladen.


Recept från "Första Bakboken" av Johanna Westman


höst & vinter



hur man gör en marsipanros


1. Gör en avlång rulle av marsipanen.
2. Skär rullen i skivor.
3. Platta ut e små skivorna.
4. Lägg skivorna lager på lager med lite mellanrum.
5. Rulla ihop skivorna och tryck ut bladen lite så har du en färdig marsipanros!


pannacotta med hallonsås




2 gelatinblad
5 dl Kelda mellangrädde
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 minuter.
2. Koka upp grädde och socker i en kastrull.
3. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner dem i grädden så att de smälter. Låt grädden svalna.
4. Rör ner vaniljsockret. Fördela grädden i 6 portionsformar eller glas.
5. Låt stelna i kylen minst 3 timmar.


0,5 liter frysta hallon + några extra till dekoration
Strösocker

1. Tina hallonen och mixa dem till en puré. Smaka av med strösocker.
2. Häll hallonpurén på pannacottan EFTER att pannacottan har stått i kyl i minst 3 timmar.
3. Dekorera med färska eller frysta hallon.


Recept från www.arla.se

marshmallowklubbor



Marshmallows
Mini-marshmallows
Mörk choklad
Vit choklad
Strössel, kokos, nötkross osv.

1. Klipp av sugrören där de viker sig och spara de långa delarna.
2. Trä marshmallows på sugrören. Med mini-marshmallows brukar jag trä två-tre stycken på ett sugrör.
3. Doppa i/ringla över choklad som smälts över vattenbad.
4. Doppa i/strö över  t.ex. kokos, strössel eller hackade nötter på de chokladdoppade marshmallowsen.
5. Ställ i glas för att stelna. Lägg gärna ett bakplåtspapper under glaset då chokladen brukar droppa innan den stelnat helt.


Eget recept

chokladöverdragna chokladbollar




100 g mjukt smör
3 dl havregryn
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk O'boypulver
1 msk kakao
2 msk kallt kaffe

1. Vispa smöret med havregrynen, florsockret, vaniljsockret, O'boypulvret, kakaon och kaffet till en smidig smet.
2. Rulla 8 lika stora bollar av smeten. Ställ kallt i minst 1 timme.


100 g mörk choklad
2 msk O'boypulver
1 tsk vaniljsocker

Kokosflingor

1. Smält chokladen tillsammans med O'boypulvret och vaniljsockret.
2. Doppa de kalla chokladbollarna i den smälta chokladen och strö över kokosflingor.
3. Låt stå kallt i minst 2 timmar så att chokladen stelnar ordentligt. Förvara i kyl.


Recept från www.kalasgott.blogg.se




kärleksmums




5 ekologiska ägg
4 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
5 msk kakao av god kvalitet
2 dl vatten
300 g smör
200 g knäckchoklad (alt. mörk kvalitetschoklad 70 %)

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och krämigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten.
4. Tillsätt vatten och smält smör.
5. Klä en 40x35 cm långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
6. Strö över grovt hackad choklad.
7.Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Låt svalna.


2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 dl kokosflingor

1. Koka upp vispgrädde, häll i espressokaffe och låt svalna något.
2. Smält ner finhackad choklad och glasera kakan.
3. Strö över kokos och låt glasyren stelna.
4. Skär kakan i rutor.


Recept från "Leila bakar" av Leila Lindholm


peanut butter cupcakes




3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
2 dl saltade jordnötter

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
6. Hacka jordnötterna och varva dem med smet i formarna tills de är fyllda till 2/3.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.


1 dl mjukt jordnötssmör
4 dl florsocker
4 msk kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
150 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Saltade jordnötter till garnering

1. Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet.
2. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med jordnötter.


Recept från "Leila bakar" av Leila Lindholm


kärlekscupcakes med strössel





3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.


60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao av god kvalitet
100 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe

Strössel till garnering

1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet.
2. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel.



Recept från "Leila bakar" av Leila Lindholm

RSS 2.0